måndag 29 april 2013

Macchiato eller Cortado


Bryggkaffe och Melittafilter dominerad länge kaffedrickandet i vårt land, med det ökande resandet gjorde att vi frågade efter Macchiato och Cortado långt innan det erbjöds i Sverige. 
Det var så som kaffemaskinerna kom in i bilden, det börjar med en fråga. 
Varianterna är många och blandas ofta ihop även av "experterna" - kan någon av följande varianter bli ditt nya kaffe, och kanske har du en egen favoritblandning?
Americano – espresso dämpad med en gnutta hett vatten.
Doppio – en dubbel standardespresso.
Espresso – riktigt starkt kaffe, bryggt i en maskin som pressar ånga igenom finmalet kaffe.
Caffè Latte - nybryggd espresso med varm mjölk i. Kan serveras i glas med uppvispad mjölk och lite choklad eller kanel.
Cappuccino - en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel mjölkskum. Lite kakao eller riven choklad kan strös över.
Café au lait – lika delar starkt bryggkaffe med varm mjölk.
Café Mocca – lika delar espresso, choklad & ångad mjölk.
Cortado – en espresso med bara en aning ångad mjölk.
Macchiato – varm mjölk med en gnutta espresso.
Café Freddo – kall espresso, sötad i högt glas med is.
Espresso Romano - med ett stänk citron.

Con Panna – espresso med vispgrädde.